Αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης δανείων καταγραφεί έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων

Εκτενέστερα σύμφωνα με έρευνα το τέταρτο τρίμηνο του 2022 τα κριτήρια χορήγησης δανείων τόσο προς επιχειρήσεις όσο και για όλες τις κατηγορίες δανείων προς νοικοκυριά, ενώ λόγω της συνεχιζόμενης υψηλής αβεβαιότητας, η αντίληψη των τραπεζών για αυξημένο κίνδυνο συνεχίζει να συμβάλει στην αυστηροποίηση των κριτηρίων τους για χορήγηση δανείων. 

Επίσης αναφέρεται πως η εκτίμηση των τραπεζών για αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια αφορούσε τη γενική οικονομική κατάσταση και προοπτικές, τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών και τις ζητούμενες εξασφαλίσεις, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος για τα δάνεια προς νοικοκυριά σχετίζεται με τη χειροτέρευση της κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας. 

Να σημειωθεί ότι οι πλείστες Τράπεζες είναι αρνητικές στην χορήγηση δανείων για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλους Τραπεζικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να πιέζονται από τα μέτρα εκποίησης ακινήτων στα οποία προχωρούν κυρίως οι επενδυτικές εταιρείες.

Μάλιστα εχει παρατηρηθεί ότι οι επενδυτικές εταιρείες ξεθάβουν παλιές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν λήξει ή δεν έχουν ανανεωθεί και πιέζουν τους οφειλέτες οι οποίοι λογω άγνοιας του Νομου σχετικά με την διάρκεια ισχύος μιας δικαστικής απόφασης, πληρώνουν χρέος το οποίο θα έπρεπε να είχε διαγραφεί. 

Περαιτέρω θα πρεπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες ότι εκτός από τις Δικαστικές αποφάσεις, διάρκεια ισχύος έχουν και τα ΜΕΜΟ, τα οποία μπορεί να καταχωρήθηκαν χρόνια πριν, αλλά  οι τράπεζες αρνούνται να τα αποσύρουν παρά το γεγονός ότι έχουν λήξει .

ενημερωσου για
τις εξελιξεις

Έγκαιρες ειδήσεις που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιτόκια των τραπεζών, νέα κυβερνητικά σχέδια που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, καινούργιοι νόμοι/τροποποιήσεις υπαρχόντων νόμων για τα πιο πάνω, πληθωρισμό κτλ.

δες περισσότερα.